Wat teamontwikkeling te maken heeft met paarse boerenkool

De paarse boerenkool vind ik het lekkerst. Grof gesneden de pan in met geroosterde tomaatjes en limabonen, nootmuskaat, knoflook en citroenrasp.

Eet ik mijn vingers bij op.

De voldoening maakt het extra lekker: boerenkool en tomaten komen uit mijn eigen tuin.

Voldoening; want ja, het kostte een hoop tijd en energie voor we iets konden oogsten. De tuin was overwoekerd met springbalsemien en smeerwortel en er was geen structuur in te ontdekken.

We maakten een plan en gingen aan de slag.

Het liep heel anders dan we op een ruitjesvelletje hadden uitgetekend; de tomaten hadden veel meer ruimte nodig en voor het leggen van het Wonder van Scheemda (zoete erwten) waren we veel te laat. De snijbiet kwam wel op, maar we vergaten de kiemen uit te dunnen. Het bleven scharminkelige plantjes.

Eenden, duiven, slakken, muizen…wie het precies waren weten we niet, maar de rucola, Aziatische pluksla en komkommer werden opgevreten zodra de groene puntjes ergens op begonnen te lijken.

Leren!

Ik wist het wel, maar met het zweet op m’n rug dringt het besef mijn botten in. Groeien gaat altijd vanzelf, maar als je een bepaald resultaat voor ogen hebt, kost het tijd en aandacht om dat voor elkaar te krijgen. Het hele jaar door.

Ik denk aan Lian; zij kwam erachter dat dat ene moeizame maar prachtige feedbackgesprek niet genoeg was om haar teamlid écht in beweging te krijgen.

Of Monique, die moedig de weerstand tegen het samenvoegen van twee teams ter sprake bracht, maar ontdekte dat dat alleen maar de eerste stap was.

Was het toch niet zo’n goed gesprek als ik dacht?

Heb ik niet goed gezien wat er in de teamvergadering gebeurde?

Nee hoor, Lian en Monique, maar verandering kost tijd en aandacht en heel veel kleine stapjes.

Het helpt enorm als je een plattegrond hebt van het proces waar je in zit: je overziet het geheel.

Medicijnwiel

In essentie is die plattegrond super eenvoudig. Teken een cirkel met 4 punten die staan voor de 4 seizoenen.

Ga met aandacht de cirkel rond en verbind je met de energie van ieder seizoen.

Geef jezelf én de mensen in je team een plek op die plattegrond. Wat trekt je aandacht?

Op deze manier krijg je gevoel bij hoe je kunt sámenwerken met de loop van het proces in plaats van het te willen sturen.

Daar krijg je energie van; net als ik in mijn tuin 😉

Meer blogs

Stop Geweld! – wat je als leider kunt leren van Patañjali

Sinds lange tijd lig ik weer eens op een yoga mat. Roos begint de les met een mantra en een korte overweging die aansluit op de Yoga-Sūtra’s van Patañjali (2e eeuw voor Christus). In no-time ben ik terug in de yoga-opleiding die ik in 2014 deed. Ik was op zoek, of...

De ruimte is er altijd – over mijn wandeling in Lapland

Hier liep ik dus op een eeuwenoud pad boven de poolcirkel. Dag na dag wandelde ik in een ruig en leeg landschap. Kilometer na kilometer waren de elementen en de betoverende schoonheid van de fjäll om me heen. Niets van waar ik vooraf bang voor was, gebeurde. Mijn...

Over leiderschap en de grens tussen droom en werkelijkheid

‘Twee weken wandelen boven de poolcirkel, dat kan ik dus never nooit niet,’ dacht ik. ‘Daar heb ik te weinig kracht voor en te weinig energie.’ In 2018 liep mijn zusje de Kungsleden, een wandelpad in het noorden van Zweden. Haar foto’s en verhalen maakten een groot...

Je las een blog van mij, Alice Wiegers. Leuk als je reageert of mijn blog deelt.

Wil jij je leiderschap ontwikkelen? Dit kan ik doen voor jou:


Individuele coaching – leiderschap op jouw manier: helderheid, rust en impact.
Bronnen voor leiderschap – durven doen wat nodig is met moed en vertrouwen - workshop van een dag met kleine groep leiders.
Teamcoaching - lastige kwesties durven delen, meer openheid en energie in je team.

En verder:
Wie is Alice?
Wat klanten zeggen

Inspiratie over leiderschap in je inbox? Inzichten en ervaringen van leiders die ik tegenkom, reflectievragen, boekentips enz.

Share This