Over paarse boerenkool en ontwikkeling van je team

De paarse boerenkool vind ik het lekkerst. Grof gesneden de pan in met geroosterde tomaatjes en limabonen, nootmuskaat, knoflook en citroenrasp.

Eet ik mijn vingers bij op.

De voldoening maakt het extra lekker: boerenkool en tomaten komen uit mijn eigen tuin.

Voldoening; want ja, het kostte een hoop tijd en energie voor we iets konden oogsten. De tuin was overwoekerd met springbalsemien en smeerwortel en er was geen structuur in te ontdekken.

We maakten een plan en gingen aan de slag.

Het liep heel anders dan we op een ruitjesvelletje hadden uitgetekend; de tomaten hadden veel meer ruimte nodig en voor het leggen van het Wonder van Scheemda (zoete erwten) waren we veel te laat. De snijbiet kwam wel op, maar we vergaten de kiemen uit te dunnen. Het bleven scharminkelige plantjes.

Eenden, duiven, slakken, muizen…wie het precies waren weten we niet, maar de rucola, Aziatische pluksla en komkommer werden opgevreten zodra de groene puntjes ergens op begonnen te lijken.

Leren!

Ik wist het wel, maar met het zweet op m’n rug dringt het besef mijn botten in. Groeien gaat altijd vanzelf, maar als je een bepaald resultaat voor ogen hebt, kost het tijd en aandacht om dat voor elkaar te krijgen. Het hele jaar door.

Ik denk aan Lian; zij kwam erachter dat dat ene moeizame maar prachtige feedbackgesprek niet genoeg was om haar teamlid écht in beweging te krijgen.

Of Monique, die moedig de weerstand tegen het samenvoegen van twee teams ter sprake bracht, maar ontdekte dat dat alleen maar de eerste stap was.

Was het toch niet zo’n goed gesprek als ik dacht?

Heb ik niet goed gezien wat er in de teamvergadering gebeurde?

Nee hoor, Lian en Monique, maar verandering kost tijd en aandacht en heel veel kleine stapjes.

Het helpt enorm als je een plattegrond hebt van het proces waar je in zit: je overziet het geheel.

Medicijnwiel

In essentie is die plattegrond super eenvoudig. Teken een cirkel met 4 punten die staan voor de 4 seizoenen.

Ga met aandacht de cirkel rond en verbind je met de energie van ieder seizoen.

Geef jezelf én de mensen in je team een plek op die plattegrond. Wat trekt je aandacht?

Op deze manier krijg je gevoel bij hoe je kunt sámenwerken met de loop van het proces in plaats van het te willen sturen.

Daar krijg je energie van; net als ik in mijn tuin 😉

Meer blogs

Gevoelens en leiderschap? Nah, niet professioneel. Toch?

‘Ja, maar dan ben ik zo’n emotionele vrouw…’ Ik praat met Inge, een intelligente leidinggevende in een welzijnsorganisatie. Ze vertelt over een gesprek dat ze had met háár leidinggevende. Hij wilde beknibbelen op het scholingsbudget van één van haar teamleden en ze...

Mijn eigenste kluppie – over ruimte voor nieuwe dingen

De foto waar ik naar kijk is genomen in de zomer van 2012. Ik zoom in op de brede lach van man achter de blonde hoofden en petten van onze dochters en van mij. Knallend groen en olifanten grijs op de achtergrond. Een foto van ons gezin in de jungle van Cambodja. De...

Je ziet ze niet als je ze het meest nodig hebt – hulpbronnen

Het is vandaag dag 28 van het The 100 Day Project en ik doe mee.100 dagen waarin ik iedere dag tijd besteed aan iets wat belangrijk voor me is, maar waar ik niet aan toe kom. Doen wat belangrijk is, schreef ik in dit blog, dat is leiderschap. Barbara...

Je las een blog van mij, Alice Wiegers. Leuk als je reageert of mijn blog deelt.

Wil jij je leiderschap ontwikkelen? Dit kan ik doen voor jou:


Teamcoaching – lastige kwesties durven delen, meer openheid en energie in je team.
Individuele coaching – leiderschap op jouw manier, met de impact die jij wilt.
Training Heldere Grenzen – versterk het fundament onder je leiderschap. Verbind je kracht met wijsheid.

En verder:
Wie is Alice?
Wat klanten zeggen

Wil je 1 x per maand een blog van mij in je inbox?
Schrijf je hier in en je krijgt een videoserie kado:

The form you have selected does not exist.

Share This