Ervaringen

Openheid, grenzen en prioriteiten: een sterker team

In ons team artsen was behoefte aan meer verbinding en openheid. Teamleden wilden elkaar meer kunnen steunen in stressvolle omstandigheden en het werk samen doen in plaats van alleen.

In de coaching van Alice leerde het team grenzen serieus nemen en prioriteiten stellen. Afstemmen op de middenstip als je met elkaar praat, is daarbij een geweldig hulpmiddel.

Alice begeleide het team vanuit rust en deskundigheid. Met duidelijke opdrachten die ruimte lieten om zelf te ontdekken en te ervaren hielp ze het team op weg. In vier sessies werden grote stappen gezet.

Het was een waardevol traject. Ik vind het echt genieten om te zien hoe de handreikingen uit de sessies in het dagelijks functioneren effect hadden.

Er is nu meer rust. De individuele kwaliteiten van elk teamlid komen tot hun recht. Het team is nog sterker dan het al was. Meer onderlinge samenhang, meer onderlinge steun. Dank Alice!

 

Reimke Willemze
manager GGD en Covid-uitvoeringsorganisatie Zuid-Holland Zuid

Ik spreek me uit en dat is besmettelijk

In de loop van het half jaar coaching met Alice kreeg ik minder stress en meer zelfvertrouwen. Ik durf veel meer mijn eigen keuzes te maken. Ik ontwikkelde echt mijn eigen leiderschapsstijl, meet mezelf niet steeds meer af aan de andere managers.

Ik ben duidelijk uit gaan spreken naar mijn team wat ik precies bedoel en wat mijn beweegredenen zijn om een bepaalde weg te kiezen. Ik heb geleerd om mensen mee te nemen en daar aandacht aan te besteden. Mijn team werd daar heel blij van.

Doordat ik meer zelfvertrouwen heb, durf ik kwetsbaarder te zijn. Anderen durven daardoor ook eerder zorgen of twijfels te delen en dat is heel fijn voor de sfeer in het team.

De sessies met Alice waren rijk; in die twee uur kwam er veel aan de orde en gingen we diep. Ik dacht dat ystemisch werken te zweverig zou zijn voor mij, maar door de dingen echt te ervaren zette het iets bij mij in beweging wat lang doorwerkte.

Bijzonder om te merken dat doordat ik verander en dingen meer uitspreek, mijn collega’s ook meer vragen stellen en zeggen wat ze ergens van vinden. Leiderschapscoaching bij Alice is niet 1 – op -1 iemand in zijn kracht zetten, het heeft effect op het hele team.

 

Bertiene
programma manager

Waardevol inzicht in de geschiedenis van ons team

Door de sessies met Alice kreeg ik zicht op mogelijke oplossingen en denkrichtingen voor mijn eigen bijdrage. Het was érg waardevol om inzicht te krijgen in de geschiedenis van ons team. Daardoor kreeg ik het gevoel dat we met dezelfde uitgangspunten verder aan de slag konden.

De begeleiding van Alice vond ik prettig omdat zij wel begeleidde, maar niet té veel aanwezig was. Goed geproportioneerd. Altijd goed voorbereid en wat ik ook belangrijk vind: even terugblikken op de vorige sessie en relevante dingen daaruit filteren en meenemen voor een volgende keer.

Ik beveel deze vorm van begeleiding aan voor teams die zelf in ontwikkeling en verandering zijn en waarbij de omgeving ook verandert of veel vraagt.

 

Wendi van Helden
netwerkregisseur, CJG Rotterdam

 

Lichter en doelgerichter door het leven

Bijzonder aan de coaching bij Alice is dat je door het uitvoeren van ogenschijnlijk simpele opdrachten diepgaande inzichten verwerft in hoe je omgaat met mensen en hoe mensen met jou omgaan, maar ook in wat werkelijk belangrijk is en wat niet. Dat heeft bij mij niet alleen effect gehad in het werk, maar ook privé. Het effect was al merkbaar na een sessie van twee uur, en nu, vier sessies en enkele maanden later, ga ik lichter en doelgerichter door het leven.

Alice beweegt met je mee, ze is niet sturend of oordelend, maar ze steunt je als je worstelt met bepaalde vragen door je inzichtgevende opdrachten te geven. De sfeer blijft altijd licht, ook als er zware onderwerpen voorbij komen.

 

Jolande uit Beijerse
hoogleraar justitiële jeugdinterventies, EUR

Vragen die diep doorwerken

Op het moment dat ik begon aan mijn coachtraject met Alice zat ik professioneel in een behoorlijke dip. Samenwerken met een collega liep zo moeilijk dat ik twijfelde over mijn baan. Ik had behoefte om uit te zoeken wat mijn wensen en drijfveren zijn als het op werk aankomt. Ik was heel blij met de begeleiding van Alice. Ze stelt met respect heldere en confronterende vragen, die soms een paar dagen doorwerken. Bij mij leidde dat ertoe dat ik al in 3 online sessies de doelen behaalde die ik vooraf had gesteld. Echt fijn.

 

Nicole de Schwartz
dierenarts

Oog voor mens én inhoud – grote stappen met ons team

Alice is een betrokken, inhoudelijke trainer en procesbegeleider. Ze heeft oog voor mens en inhoud. Ze begeleidt het proces met warmte en als het nodig is met strakke hand. Haar integriteit staat nooit ter discussie. Een fijn, deskundig persoon!

 

Petra den Hollander
manager bij BOOR

De sleutel voor écht contact ligt in mijn eigen kwetsbaarheid

Door mijn coachingsessies bij Alice heb ik geleerd dat ik zélf het vehikel van verandering ben. Ik heb geleerd dat geharnaste mensen altijd zwaarbewapende anderen tegenkomen en dat de sleutel voor echt contact ligt in je eigen kwetsbaarheid. Alice wist me telkens te bepalen bij de ander: er zit een mens voor je, een mens als jij met onzekerheden en twijfels. Alice heeft het me gelukkig niet gemakkelijk gemaakt, maar me, mild en zo af en toe scherp, geconfronteerd met mijn eigen gedrag. Bij Alice staat de mens centraal en de mogelijkheid, altijd, om te veranderen.

 

Johannes Oosterbroek
afdelingsleider in het V.O.

Mijn nieuwe richting duidelijk

Wat als je weet dat er op werkgebied een andere stap nodig is, maar je geen idee hebt wat die andere stap zou kunnen zijn?

Alice was mijn reisgenoot in mijn loopbaantraject en hielp me mijn rugzak lichter te maken. Ze gaf mij geen antwoorden, maar bood ruimte om mijn vragen vanuit een ander perspectief te zien. Met individuele sessies en verschillende werkvormen reisden we door Wonderland en stonden we stil bij mijn waarden en behoeftes. Ik genoot van de gesprekken met mijn reisgenoot en de feedback die zij mij gaf.

Eerder dan verwacht werd mijn richting duidelijk… Ik solliciteerde en werd aangenomen. Opeens was daar die andere baan met een functie die dichter bij mijn hart ligt. Ik heb er zin in!

Onze wegen scheiden, maar alle inzichten neem ik mee. Dank, Alice!

 

Saskia
onderwijsprofessional

De weg van de meeste ontwikkeling in de leergang voor leiders

In de leiderschapsmodules die Alice voor de HRacademie begeleidde, wist zij een mooie balans te realiseren tussen dichtbij komen en op afstand blijven. Ze beweegt met gevoel tussen als trainer interveniëren en de ander zelf zijn weg laten vinden. Ze mixt spiegelen, confronteren en het creëren van veiligheid in haar begeleiding. Alice handelt vanuit rust en geduld en zoekt naar de weg van de meeste ontwikkeling. Ons interne traject voor operationele leiders heeft Alice opnieuw vormgegeven. Ze creëerde een flow en dynamiek die deelnemers aan het traject de ruimte gaf om zelf verantwoordelijkheid te nemen en in samenwerking met Alice ook echt in daden om te zetten.

Met Alice is het prettig samenwerken. Niet alleen voor deelnemers, maar ook voor andere begeleiders en ontwikkelaars.

 

Mariska Wit

manager Onderwijskwaliteit & Personeel, Hogeschool Rotterdam

Essentiële antwoorden voor mij als leider

Afgelopen jaar maakte ik Alice mee als trainer in het programma Onderwijskundig Leiderschap. Vanaf de intake dacht Alice met me mee in om de training maximaal aan te laten sluiten bij mijn leerwensen. Tijdens het leertraject heb ik tools gekregen die ik in mijn dagelijkse werk nog regelmatig terughaal en inzet. Alice luistert heel goed. Knap hoe ze vragen weet te stellen die echt aanzetten tot nadenken. Daardoor heb ik voor mijzelf een aantal essentiële antwoorden gevonden.

 

Sabine van Vilsteren
onderwijsmanager LGW, Hogeschool Rotterdam

Uit mijn comfortzone, maar nu rust en vertrouwen

Alice ontvlamde op unieke wijze mijn ontdekkingsreis en prikkelde mijn nieuwsgierigheid naar onontgonnen zelfkennis.

Ik ging het coaching traject in, omdat ik behoefte had aan verandering, maar ik wist niet goed welke. Ik had weinig energie en ervaarde veel onrust in mijzelf. Het was in een periode van persoonlijk verlies en rouw. De sessies met Alice haalden mij uit mijn comfortzone. Voor iemand als ik, die veel in haar hoofd zit, voelden de oefeningen soms cryptisch of vaag en had ik moeite om signalen uit mijn lichaam op te pakken. Maar Alice weet een open en veilige omgeving te creëren waardoor je wordt uitgenodigd om je over te geven aan het proces.

Dat deed ik en met grote impact. Ik ervaar meer rust en ik heb vertrouwen in mijn volgende stappen. Ik kan en durf mij meer open te stellen. En ik sta meer in contact met mijn gevoel, ik luister beter naar signalen uit mijn lijf: mijn hart en hoofd zijn beter in balans.

Ik heb Alice ervaren als een zeer intelligente, betrokken vrouw met een warme persoonlijkheid, die op een oordeelvrije manier de gesprekken aangaat en onderwijl allerlei zaadjes plant. Dit traject heeft een grote rol gespeeld in mijn persoonlijke groei. Het mooiste cadeau dat ik heb kunnen krijgen. Dank dat ik zoveel van je mocht leren, Alice!

 

Judith Westeneng
onderzoeksleider & programma ontwikkeling, Rutgers

Ik luister naar wat me energie geeft

Het coachingstraject dat ik bij Alice volgde, heb ik ervaren als een cadeau. Alice creëert een fijne sfeer om inzicht te verwerven en aan de slag te gaan. Zij coacht met scherpte en sensitiviteit. Alice hielp me snel tot de kern te komen en bood vervolgens prikkelende manieren om anders naar mijn leiderschap te kijken. Ik heb geleerd door bewuster met mezelf in verbinding te staan, nog meer verbonden te zijn met mijn omgeving. Geleerd te luisteren naar wat energie geeft en dat het goed is zoals het is. Ik heb meer rust en focus. Dank je wel!

 

Stella Tempelaar
unitmanager Rotterdam Zuid en PIJ, Reclassering Nederland

Mijn eigen wijsheid borrelde op

Alice heeft me geholpen bij het toegankelijk maken van mijn eigen wijsheid over de vragen die me momenteel bezig houden. De vragen die Alice stelde brachten bijna vanzelf kennis in me naar boven. Ik wist niet dat die er was en dat die zo relevant blijkt te zijn. Alice combineert werken met het hoofd en het hart. Ze heeft een rationele benadering, maar heeft daarnaast oog voor de emoties die loskomen bij het stellen van vragen en het vinden van een antwoord daarop. Een hele fijne combinatie, waardoor ik echt open kon staan voor wat er in me naar boven kwam. De workshop was een waardevolle stap in het vinden van balans in de invulling van mijn werkleven.

 

Soraya Beumer
directeur – bestuurder Teylingereind

Uitspreken wat je denkt – fijne start met ons nieuwe team

We hebben met ons nieuwe team een hele goede start gemaakt door de tweedaagse. De voorbereiding met Alice was een grondig proces. Door haar precieze vragen kregen wij als duo-managers helder wat we wilden met het team en wat er nodig was om het doel van de tweedaagse te bereiken: openheid en vertrouwen.

Tijdens de tweedaagse had Alice veel aandacht en respect voor iedereen. Voor het team werd duidelijk dat we het met elkaar moeten doen en dat iedereen belangrijk is.

De openheid die we graag wilden stond vanaf het begin centraal en Alice maakte daar de ruimte voor. Ons team is heel divers van samenstelling, maar Alice maakte geen enkel onderscheid. De opbouw van het programma, maar ook de warme manier waarop zij mensen benadert en tijdens de activiteiten er gewoon wás, zorgde ervoor dat mensen zich steeds meer durfden uit te spreken. Dat was ons doel, want bij de verandering die wij ingaan, hebben we iedereen nodig.

Natuurlijk was er van tevoren ook scepsis bij sommige mensen, maar die hebben er nu meer vertrouwen in. Alice heeft ons geweldig begeleid in het proces met elkaar. Verbinding en openheid; meer uitspreken hoe het voor je is en zeggen wat je van ergens van vindt. Daar is een goed begin mee gemaakt. Er zat veel positiviteit en energie in, een fijne start met ons nieuwe team.

 

Esther de Kruijf
manager sociaal medische zaken, UWV

Ja of geen nee – een waardevolle les

Alice is een van de meest integere personen die ik ken. Eerlijk, slim, veilig en toch vol lichtheid. Ze heeft me geleerd dat er verschil is tussen “ja zeggen” (omdat je iets echt wilt) en “geen-nee zeggen” (omdat je bijvoorbeeld uit automatisme ja zegt, of omdat je geen nee durft te zeggen). Een ogenschijnlijk simpele, maar heel waardevolle les die ik nooit meer vergeet.

Alice zit vol kennis en ervaring. Ik ben blij dat ze zoveel mensen met een missie helpt om zich uit te spreken. Daardoor kunnen al die leiders met zulk zinvol werk, nóg meer impact maken en tegelijkertijd goed voor zichzelf zorgen.
Ik ben blij dat ik Alice als coach heb leren kennen en kan haar van harte aanbevelen.

 

Sandra de Jong
integere marketing en copywriting

Training Heldere Grenzen zorgt voor vitaliteit bij onze vrouwelijke potentials

We hebben de training Heldere Grenzen ingezet voor ambitieuze vrouwen om hun persoonlijk leiderschap te verstevigen. Inzicht krijgen in jezelf en bewuster kiezen. Zeg je ja of zeg je geen nee? Die vraag stellen, dat hebben de deelnemers van Alice geleerd.Bij Reclassering Nederland werken mensen die hun werk met passie doen. Soms gaat die betrokkenheid verder dan goed voor ze is. Deelnemers aan de training Heldere Grenzen zijn bewust andere keuzes gaan maken. Ze gunnen zichzelf meer. Dat heeft effect op hoe zij in hun vel zitten en dat zorgt voor vitaliteit, óók op het werk.

We hebben gekozen voor de training van Alice omdat die heel persoonlijk is. Ze werkt in kleine coachgroepen en creëert een veilige sfeer waarin mensen zich snel durven blootgeven en dingen kunnen ontrafelen. Die persoonlijke aanpak past goed bij Reclassering Nederland, we zijn er blij mee.

 

Merel Jansen
adviseur P&O, Reclassering Nederland, regio Zuid-West

Bijzondere wijze van zelfonderzoek beklijft

De bijzondere werkwijze van Alice nodigt uit tot een zelfonderzoek waarbij je bronnen peilt die je zonder begeleiding lastig bereikt. Op een subtiel-krachtige wijze en met veel inzicht kijkt ze met een vrije blik met je mee naar ‘wat er is’ en voor welke ontwikkeling je ruimte zou willen en kunnen maken. Ik merk dat wat ik heb ervaren in de begeleiding van Alice, beklijft. 

Hanneke van der Wal
counselor en mental coach, Codarts

Onaffe zaken hebben afronding – dat sleep ik niet meer mee

Wat een geweldig fijne ervaring was het om bij Alice een loopbaanopstelling te doen. Ik was zelf al een tijdje aan het denken, voelen en nietsdoen maar kwam er niet uit. Door mijn loopbaan naast mijn levenslijn te zetten heb ik mooie inzichten gekregen en zijn er ook wat onaffe zaken tot meer afronding gekomen. Wat me het meest bij blijft: zeg je ‘ja’ of ‘geen nee’? Super! Dank je wel Alice voor de warme en heerlijk directe begeleiding!

 

Suzan Vloet
teamtrainer voor zorgteams

Inspiratie en concrete acties voor leiders

Ik was co-trainer van Alice, onder meer tijdens een tweedaagse over teamleiderschap voor onderwijsmanagers. Alice is zorgvuldig in de voorbereiding en uitvoering van haar trainingen. Ze is integer, luistert heel goed, ze zoekt voortdurend de samenwerking en ze staat open voor feedback. Tijdens de training zorgt Alice voor veel activiteit, dialoog en reflectie. Wat is nodig in mijn team? Wat heb ík te doen om die beweging in gang te zetten? Iedereen gaat naar huis met inspiratie en concrete acties. Alice schudt de werkvormen uit haar mouw waardoor ze adequaat kan inspelen op wat voorvalt in de groep: een toptrainer!

Anna Smit
interim manager & onderwijskundige projecten, Anna’s onderwijsbureau

Mijn pad verlegd door inzichten die me raakten

Alice creëert een volledig veilige omgeving om aan het werk te gaan met (in mijn geval) loopbaanvragen. De rust en professionaliteit die zij daarbij uitstraalt maakte dat ik de intensieve sessie in vol vertrouwen heb ervaren. Haar aanpak leidde tot werkelijke inzichten die me raakten. Door de vragen die ze stelde en de oefeningen die ze daarbij hanteerde ontstond voor mij een heel helder visueel beeld van mijzelf en waar ik op dat moment stond. Ik kreeg veel beter inzicht in de volgende stappen die ik wilde zetten. Inmiddels, ruim een jaar later, heb ik mijn pad verlegd en ben ik als verandermanager aan het werk binnen de Rijksoverheid.

 

Marlèn Dane
verandermanager bij de overheid

Meer weten over hoe ik werk? Lees verder wat ik kan betekenen voor je team of voor jou.

Kennismaken kan natuurlijk ook. Ik ontmoet je graag! Plan je vrijblijvende afspraak.