Leiderschap vanuit wie jij bent

Vertrouwen in jezelf en durven doen wat nodig is

Jij hebt je basis goed op orde. Hard gewerkt en veel geleerd. Je geeft leiding aan een team of je pioniert als zelfstandig dienstverlener. Je werk is van betekenis voor anderen én voor jou. Je wilt je werk goed doen, dus je zet je in met alles wat je hebt. En dat gaat goed.

Toch slaat de twijfel je bij vlagen om het hart: kán ik dit eigenlijk wel?

Bijvoorbeeld op het moment dat er een conflict sluimert in je team. Of als jouw visie op een aanstaande verandering haaks blijkt te staan op die van je bestuurder. Of misschien in de situatie dat één van de mensen in je team grenzen van afspraken steeds een beetje verder oprekt. Lastige situaties waarin je aarzelt om in actie te komen. Je hoofd maakt overuren: hoe doe je het goed?

Je wil stevige grond onder je voeten voelen, om te durven doen wat nodig is

Eigenlijk vind je dat je dit zelf moet kunnen; zo moeilijk kan het toch niet zijn? Bovendien heb je je sporen ruimschoots verdiend in je vak en nu voel je je als leider in deze situatie tekortschieten.

 

Het zal wel aan mij liggen

Dat is wat vrouwelijke leiders vaak denken. En ze doen waar ze goed in zijn: niet zeuren en een tandje bijzetten. Maar harder werken helpt niet. De twijfel blijft knagen.

Een duik in de literatuur strandt op je nachtkastje. Tuurlijk snap je wat de managementboeken je vertellen, maar in de praktijk blijft de vraag in je hoofd rondtollen: hoe pak ik dit aan?

Je ziet collega’s moeiteloos hun mond opendoen in het MT of een conflict van zich af laten glijden, maar hoe zij het doen past niet bij jou. Je wil jezelf trouw blijven.

 

Leiderschap op JOUW manier

Leren vertrouwen op je eigen kennis, ervaring en intuïtie. Helder krijgen waar het jou écht om gaat in je leiderschap. Zodat je gaat bepalen in plaats van afwachten, uitspreekt waar je voor staat en met vertrouwen kiest waar je wél en waar je géén energie in steekt.

In een traject 1-op-1 leiderschapscoaching gaan we samen op zoek naar de bron van je twijfel die bij vlagen de kop op steekt: je kijkt het beest in de bek. Dat doen we in een rustig tempo en een veilige sfeer, zodat je open kunt staan voor gevoelens die naar boven komen en je ervaringen kunt integreren.

Coaching is altijd maatwerk

Jouw verlangen is de focus van je traject. Jouw praktijksituaties zijn de context en inspiratie voor je leerproces.

Meestal komen deze elementen aan de orde:
– Het verhaal van jouw leiderschap; zodat je zicht krijgt op onbewuste overtuigingen over leiderschap. Wat helpt je en wat zit je in de weg?
– Een diepe duik in oude patronen zodat je ontdekt wat ze je gebracht hebben. Liefde en erkenning zijn de sleutel voor oud gedrag om ruimte te maken voor een nieuwe versie van jezelf.
– Oefeningen in zelfcompassie zodat je jezelf gaat toestaan om dingen uit te proberen en leert dat perfect niet bestaat. Zeker niet in leiderschap.
– Oordelen afpellen, afstemmen op de middenstip en de 4 ways of knowing; de basistools om als leider de grond onder je voeten te gaan voelen
– Een goede leidinggevende is…jouw waarden en drijfveren in beeld

 

We duiken diep in wat jij in je hebt aan ervaring en talent. Dat doen we door middel van gesprekken, systemische werkvormen en eenvoudige lichamelijke oefeningen uit mindfulness en compassietraining.

Op die manier maken we ruimte voor een andere manier van weten. Niet alleen denken, óók alert worden op de signalen van je lichaam, je zintuigen en je intuïtie. Je leert luisteren naar je eigen wijsheid.

Uitspreken waar het je om gaat

Vanzelfsprekend gaan anderen daar iets van merken, je spreekt uit wat jij nodig en belangrijk vindt en wat de achtergrond is van je keuzes.

Niet omdat jij het beter weet, maar om te delen wat je gedachten en ideeën zijn. Daarin kun je een rolmodel zijn. Je schept duidelijkheid en dat brengt rust. Rust in je team en rust in je leven.

Resultaat na een coachingstraject met mij is dat je
– helder hebt hoe jij je rol als leider op je eigen manier wilt invullen
– met vertrouwen je leiderschapskeuzes maakt
– tools in handen hebt om je uit te spreken op spannende momenten
– je vrijer voelt om nee te zeggen tegen mensen en activiteiten die je energie kosten
– meer balans vindt in de invulling van je (werk)leven
– meer innerlijke rust en energie ervaart

Je ontwikkelt je leiderschap vanuit jouw talenten en eigenheid. Dicht bij jezelf blijven in je leiderschap geeft je het vertrouwen en de stevigheid waar je naar op zoek bent.

Nieuwe dingen leren doen is één ding, stoppen met gedrag dat je niet meer helpt is een tweede. Afscheid nemen hoort bij verandering, je maakt ruimte voor het

Dat is minstens zo belangrijk.

Waarom met mij aan de slag?

Welkom. Ik ben Alice Wiegers; werk met mij en je krijgt een magische mix van academische kennis, bewustzijnsgerichte training en persoonlijke ervaring.

Met meer dan 20 jaar ervaring in opleiden en begeleiden van professionals, coach ik je om helder te krijgen waar jij als leidinggevende voor staat. Ik help je om te onderzoeken wat jij op jouw manier te doen hebt; voor jezelf én voor je team.

Uit eigen ervaring weet ik hoe sterk patronen in familie en cultuur kunnen doorwerken. Hoe verleidelijk het is om mee te bewegen met wat ‘iedereen’ een goed idee vindt. Ik werd er letterlijk doodziek van. Daarvan herstellen en mijn energie terugvinden lukte alleen door keuzes te maken die écht helemaal uit mezelf kwamen. Niet alleen luisteren naar anderen, maar vooral naar mezelf maakte me steeds krachtiger. Dat gun ik jou ook.

Deze leiders gingen je voor

Bewuster in verbinding met mezelf

Alice hielp me snel tot de kern te komen en bood vervolgens prikkelende manieren om anders naar mijn leiderschap te kijken. Ik heb geleerd door bewuster met mezelf in verbinding te staan, nog meer verbonden te zijn met mijn omgeving. Ik heb meer rust en focus.

Lees verder

Stella Tempelaar
unitmanager team Zuid en PIJ, Reclassering Nederland

Ik spreek me uit en dat is besmettelijk

Ik ben duidelijk uit gaan spreken naar mijn team wat ik precies bedoel en wat mijn beweegredenen zijn om een bepaalde weg te kiezen. Ik heb geleerd om mensen mee te nemen en daar aandacht aan te besteden. Dat geeft vertrouwen.

Lees verder

Bertiene
programma manager

Lichter en doelgerichter door het leven

Alice laat je ogenschijnlijk simpele opdrachten uitvoeren die je diepgaand inzicht geven in hoe je omgaat met mensen en hoe mensen met jou omgaan. Je gaat zien wat werkelijk belangrijk is en wat niet. Dat hielp me in mijn werk, maar ook privé. Het effect was al merkbaar na een sessie van twee uur. En nu, vier sessies en enkele maanden later, ga ik lichter en doelgerichter door het leven.

Lees verder

Jolande uit Beijerse
hoogleraar justitiële jeugdinterventies, EUR

Hoe gaat 1-op-1 leiderschapscoaching in z’n werk?

Een persoonlijk leiderschapstraject bestaat meestal uit 8 intensieve sessies van 2 uur. We werken eens in de 3 of 4 weken op mijn werkplek in Rotterdam. In de tijd tussen onze afspraken ga jij oefenen en uitproberen.

Je krijgt van mij gerichte opdrachten en oefeningen om je te daarbij te ondersteunen. Op je persoonlijke bord in Miro, mijn online samenwerkingstool, plaats ik de essentie van iedere sessie in woord en beeld. Daar vind je ook je opdrachten, hand-outs en artikelen zodat je je nieuwe kennis en inzichten altijd bij de hand hebt.

Na afloop van het traject maak ik daarvan jouw persoonlijke e-boek: Leiderschap op jouw manier. Daarmee kun je, ook als de coaching is afgerond, putten uit de kennis en wijsheid die je hebt verzameld en je vertrouwen versterken.

Tijdens de periode van coaching kun je mij op werkdagen bereiken via Signal om je twijfels en vragen direct kort met me te bespreken zodat je niet hoeft te wachten tot een volgende sessie en je in de actie-modus blijft.

Wil je eerst uitproberen of mijn werkwijze bij je past of heb je een gerichte vraag; dan is 1-op-1 Kort&Krachtig misschien iets voor jou. Eén lange live sessie met een voorbereidingsopdracht en een online nagesprek. De prijs van Kort&Krachtig € 435 ex btw.

Zijn we een goede match?

Voor we beginnen hebben we een gesprek. Een online kennismaking van ongeveer 20 minuten. Jij vertelt iets over jouw situatie en je verlangen. Ik vertel wat ik voor je kan betekenen en hoe jouw coachtraject eruit zou kunnen zien. Uiteraard is deze kennismaking vrijblijvend en zonder kosten.

Ik vind het belangrijk dat we een goede match zijn, dus als ik denk dat je bij iemand anders beter af bent, zal ik dat zeker zeggen. En ik leg je dan ook uit waarom ik dat denk.

Besluit je om een coachingstraject met mij in te gaan, dan krijg je een uitgewerkt persoonlijk voorstel.

Jij bent in de lead en jij bepaalt of 1-op-1 leiderschapscoaching is wat jij nu nodig hebt.

Kennismaken met mij maakt het je makkelijker om helder te krijgen wat jou gaat helpen in je ontwikkeling om de leider te worden die je bent. Gewoon even praten om te voelen of het klopt, voor nu, of misschien later of helemaal niet.

Is dit jouw moment?

Plan je bel-afspraak via de knop hieronder, of stuur me een mailtje. Binnen een werkdag heb je mijn reactie. Ik ontmoet je graag.

Veelgestelde vragen

Ik ben zelfstandig ondernemer is deze coaching ook voor mij?

Deze coaching is zeker ook voor jou! Als zelfstandig professional heb je natuurlijk ook te maken met grenzen en keuzes. Misschien vind je het moeilijk om nee te zeggen tegen bepaalde klanten of opdrachten. Of vind je het lastig om je werk te begrenzen en gaat het altijd maar door, kom je nergens anders meer aan toe…

Als mijn verhaal je aanspreekt en je denkt dat ik iets voor je kan betekenen, ben je van harte welkom!

Hoeveel tijd ben ik tussen de sessies kwijt aan oefeningen en opdrachten?

Als het goed is gaan oefeningen en opdrachten je iets opleveren. Voorbeeld van een oefening: iedere dag 5 min. tijd nemen om te gaan zitten, in te checken bij jezelf en te voelen hoe het met je gaat. De ervaring van al mijn klanten, en ook van mezelf is dat die 5 min. het probleem niet zijn. Moeilijk is stoppen waar je mee bezig bent en gaan zitten. Dát is óók de oefening. Waarom dat niet lukt geeft je heel veel informatie over aan wie en wat jij energie geeft en welke overtuigingen daar onder liggen. Dat is dan weer input voor een volgende sessie.

Een ander voorbeeld is een artikel lezen en een vragenlijst invullen over het team waar je leiding aangeeft. In onze sessie samen stellen we je team op en krijg je inzicht over jouw effect op het team; wat doe jij om de huidige situatie in stand te houden? Wat kun je anders doen?

Je blijft altijd zelf in de lead: het is jouw coachingstraject. Jij bepaalt hoeveel tijd je ergens aan wilt besteden. Op het moment dat jij die heldere keuzes in het voordeel van jezelf gaat maken, groeit je leiderschap.

Ik ben HR-manager; kan dit ook voor ons hele MT?

Dat kan natuurlijk. Ik ben benieuwd waarom jou dat een goed idee lijkt. Wat denk je dat de individuele coaching jouw MT zal opleveren? En als het zover is, wat is er dan anders in jouw organisatie? Wat merk jij daarvan? Misschien is een teamtraject wel een betere optie? In ieder geval leuk om over jouw idee, en de vraag daarachter, van gedachten te wisselen. Ik maak graag een afspraak met je.

Coach je ook online?

Ja, dat doe ik. Ik coachte al wel eens online met klanten die ver weg wonen. Inmiddels heb ik daar in de periode van verplicht thuis werken nog veel meer ervaring opgedaan. Als jij online coaching om wat voor reden dan ook prettiger vindt, bespreken we de mogelijkheden in het intakegesprek.

Wat als ik twijfel tussen individuele coaching en de training Heldere Grenzen?

Goed om je twijfel te onderzoeken. Misschien spreekt de inhoud van Heldere Grenzen je aan, maar werk je liever individueel? Of misschien vind je een groep juist fijn, maar twijfel je over de inhoud van Heldere Grenzen? Als je een kennismaking met me afspreekt, kunnen we samen bekijken wat voor jou voor- en nadelen zijn en kies jij wat jou het beste past.