Leiderschap vanuit wie jij bent

Je geeft leiding aan je team en dat gaat goed. Vanuit je inhoudelijke ervaring ben je in deze rol gegroeid; teamleider, manager of directeur. Niet zomaar ergens, maar bij een organisatie waarin je iets kunt betekenen voor andere mensen, kinderen of de natuur waar ieder mens deel van uit maakt.

Er zijn geen grote problemen, en toch vóel je dat het beter kan, want:

  • de werkdruk is hoog, bij jou én bij de mensen in je team,
  • niet altijd komen alle ideeën en inzichten op tafel,
  • sommige irritaties blijven onuitgesproken.

Hoe zorg je ervoor dat het allemaal wat lekkerder loopt? Wat kun je ontwikkelen zodat de mensen in je team beter kunnen inzetten waar ze goed in zijn?

Ontwikkelen van leiderschap op jouw manier? Ik ondersteun je met individuele coaching, teamcoaching of de training Heldere Grenzen.

Wat je niet zegt blijft je bezighouden

Met meer dan 20 jaar ervaring in opleiden en begeleiden van professionals, coach ik je om helder te krijgen waar jij als leidinggevende voor staat. Ik help je om te onderzoeken wat jij op jouw manier te doen hebt; voor jezelf én voor je team.

Leiderschap is een dans van leiden en volgen tussen mensen. Het contact met de ander loopt via een gesprek. Als het écht ergens om gaat; vindt iedereen het spannend om zich uit te spreken. Je wil niet onaardig zijn of dom overkomen, dus zeg je maar liever niets. Je blijft vaag in wat je denkt, voelt of nodig hebt.

Als het echt ergens om gaat, vindt iedereen het spannend om zich uit te spreken.Alice Wiegers

Je mond houden kost energie: wat je niet zegt blijft je bezighouden, je geeft jezelf op je kop of je geeft de ander de schuld.

Je doet daarmee niet alleen jezelf tekort, maar ook de mensen met wie je werkt. Iedere gedachte, elk idee en iedere ervaring is namelijk evenveel waard. Het komt het hele team, en dus jullie klant, ten goede als je je uitspreekt. Met respect voor de ander én jezelf.

Ik luister naar wat me energie geeft

Alice coacht met scherpte en sensitiviteit. Ze helpt je snel tot de kern te komen en biedt vervolgens prikkelende manieren om anders naar leiderschap te kijken.

Lees verder

Stella Tempelaar
manager Reclassering Nederland, regio zuid-west

Harder werken leek de oplossing voor alles

In het eerste deel van mijn werkzame leven zag ik harder werken als oplossing voor wat ik niet uitsprak.

Als docent logopedie durfde ik niet te zeggen dat ik niet geloofde in onze lessen op deze manier. Ik was nieuw, ik zou het wel niet snappen, dus hield ik liever mijn mond. Als coördinator op de Pabo was ik zo gedreven om de organisatie van mijn leerjaar op orde te krijgen dat ik steeds meer problemen op mijn bord kreeg toegestopt. Het werd veel, maar ik wilde me niet aanstellen, dus ik zei niets.
Als projectleider en trainer in een team met andere trainers deelde ik mijn kennis over samenwerken, maar ik zei niets over hoe ik twijfelde aan mezelf toen één van mijn collega’s op zijn telefoon ging zitten kijken en een ander zogenaamd grappige opmerkingen maakte over de zelfscan die ze vooraf had moeten doen.

Niet uitspreken wat me ter harte ging brak me op. Ik sliep slecht, ik piekerde en ik had last van mijn maag. Mijn lijf gilde: “Genoeg!”

Met vallen en opstaan leerde ik dat goedkeuring niet van anderen hoeft te komen. Waar het om gaat is dat ik mezelf goed genoeg vind. Ik leerde dat ik veel minder moe word als ik luister naar wat ik diep van binnen weet en dat als leidraad neem. Ik leerde dat er een groot verschil is tussen JA zeggen en geen NEE zeggen. En dat als ik geen-NEE zeg, dat ten koste gaat van alles waar ik graag JA tegen zeg.

Jouw leiderschap verder ontwikkelen

In 2009 maakte ik kennis met systemisch werk en kon ik ineens grote stappen zetten. Mijn blik van goed of fout verwisselde ik voor een perspectief op het grotere geheel; het team en de organisatie. Ik leerde hoe oude patronen uit familiesystemen zich soms herhalen in het systeem van werk. De dingen waar ik nu tegenaan liep, bleken mijn oplossingen uit het verleden. Die problemen werden minder taai en onveranderlijk als ik ze kon erkennen als gedrag dat toen mijn beste optie was.

Nu coach ik mensen met een missie die hun leiderschap verder willen ontwikkelen. Samen zoeken we uit waar het je écht om gaat en leer je de lessen van wat je in de weg staat om je talent helemaal in te zetten. Stap voor stap spreek je je meer uit, zodat er helderheid ontstaat en meer energie en plezier in het werk.

Uitzoeken of je met me wilt werken?
Plan je afspraak in om vrijblijvend kennis te maken.

De sleutel voor écht contact ligt in mijn eigen kwetsbaarheid

Als afdelingsleider op een vmbo had ik een stevig harnas aan. In de coaching van Alice leerde ik dat je vanuit die houding dus altijd zwaarbewapende anderen tegenkomt. Ik ontdekte dat de sleutel voor echt contact ligt in mijn eigen kwetsbaarheid. Alice wist me telkens te bepalen bij de ander: er zit een mens voor je, een mens als jij met twijfels en onzekerheden.

Meer ervaringen

Johannes Oosterbroek
afdelingsleider V.O.

Niet altijd heb je iets te kiezen

Al weer 11 jaar geleden werd ik ernstig ziek. Weg plannen en passie voor nieuwe stappen in mijn werk; mijn hoofd buigen voor het lot. Waarom ik niet?

Een paar jaar later kon ik óók zien wat die periode me gebracht heeft. Ik weet nog beter wie ik ben en wat voor mij belangrijk is in mijn leven. Vóór alles ben ik vrouw, levensgezel van Martin en moeder van 3 dochters.

Het belangrijkste wat ik ontdekte is simpel: we zijn allemaal mensen en hebben dezelfde behoeftes. Ook op de plek waar we werken:

  • Erkenning voor wie we zijn en wat we bijdragen,
  • verbinding met mensen om ons heen en met wat we doen,
  • voldoende autonomie om te zijn wie we zijn.

Het is mijn diepgevoelde drijfveer om een bijdrage te leveren aan menselijkheid in organisaties. Omdat ik geloof dat als mensen gezien worden en kunnen laten zien wie ze zijn, gemeenschappelijkheid nieuwe betekenis krijgt.

Nog meer over mij

Leren en leiderschap ontwikkelen is een rode draad in mijn werk en opleiding. In de Popcorn Principle Podcast van Noëlla de Jager vertel ik mijn verhaal.

 

 

Ik ben moeder van drie geweldige uitgevlogen dochters en woon in Rotterdam met mijn man. In een volgend leven word ik kunstenaar, nu maak ik in mijn vrije tijd collages, letterlijk gelaagd werk van papier en gevonden voorwerpen. Toen ik 9 was kocht mijn vader een piano. Aan dat instrument ben ik nog altijd gehecht, al speel ik nu vaker lekkere liedjes op mijn ukelele. Als het even kan begin of ik eindig ik mijn dag met 10.000 stappen in de stadsnatuur hier langs de Rotte.

Ik spreek me uit en dat is besmettelijk

Dankzij de coaching van Alice ben ik duidelijk gaan uitspreken wat ik precies bedoel en wat mijn beweegredenen zijn – het was alsof er een zucht van verlichting door mijn team ging.

Meer ervaringen

Bertiene
programmamanager

Meer weten over hoe ik werk? Lees verder wat ik kan betekenen voor je team of voor jou. Liever meteen kennismaken? Bel me of plan je afspraak. Ik ontmoet je graag!