ZONDER TITEL

Ik houd mezelf graag voor dat ik weet waar ik mee bezig ben. Dat ik mijn leven in de hand heb.

Alsof ik kijk naar de voorkant van een zorgvuldig gemaakt borduurwerk. De buitenkant die zichtbaar is voor mijzelf en anderen.

Als ik naar de achterkant van dat borduurwerk kijk, of beter gezegd mijn binnenkant, weet ik niet altijd direct wat ik zie; wat er diep in mij speelt. Ik word beïnvloed door wie er om mij heen zijn en wat er toevallig gebeurt. Wat ik lees in de krant of op de groepsapp van mijn vriendinnen. De muziek die toevallig mijn oren inwaait. Ik ben onderdeel van een groot geheel, met een verleden, een heden en een toekomst.

Hoe dat geheel eruit ziet is mij niet op ieder moment even duidelijk

Als ik kijk naar het werk van George le Roy zie ik precies dat. Die kluwen van verbindingen die het leven is.

Hoe de dingen naast elkaar bestaan en hoe dat de ruimte bepaalt. Feiten zonder oordeel verzameld waardoor een nieuwe betekenis zichtbaar wordt. Door heel diep in te zoomen en uit te vergroten of juist te bedekken en gedeeltelijk zichtbaar te maken, is het mogelijk de werkelijkheid anders waar te nemen. Een andere kwaliteit toont zich, terwijl de oorspronkelijke ‘feiten’ dezelfde zijn.

De variaties in de werken van George le Roy maken dat ik kan blijven kijken. Fijne lijnen, vette klodders, gepoederde transparantie.

Schoonheid.

En altijd dezelfde oorsprong: de krantenfoto, mens in interactie. Gewoon kijken en ervaren dat je niet precies weet wat je ziet, maar dat het klopt. Dat dit is wat er is.

Waarnemen zonder oordelen

Essentie van mijn begeleiding bij ontwikkeling van mensen, leiders en hun teams, is waarnemen zonder te oordelen. In de waarheid staan. Zeggen wat gezegd moet worden – speak the unspeakable.

In het systemisch kijken en werken met vragen van mensen, wordt de onzichtbare dynamiek zichtbaar. Ervaar je hoe die dynamiek jou beïnvloedt en kun je ermee in interactie gaan. Daarmee ontsluit je ook informatie waar je met je hoofd niet bij kunt. Dat helpt om een nieuwe stap te zetten of iets open te breken.

Niet altijd is meteen helder welke titel er in neonletters boven zo’n constellatie van feiten staat. Erkennen wat er is, in jou en in het systeem waar je deel van uit maakt, is helend en ondersteunend aan the next & the new. Ook zonder titel.

Dus dank lieve George, voor je vriendschap en ruimhartigheid om je werk te willen verbinden met dat van mij.

Credits beeld: George le Roy

Meer blogs

Gevoelens en leiderschap? Nah, niet professioneel. Toch?

‘Ja, maar dan ben ik zo’n emotionele vrouw…’ Ik praat met Inge, een intelligente leidinggevende in een welzijnsorganisatie. Ze vertelt over een gesprek dat ze had met háár leidinggevende. Hij wilde beknibbelen op het scholingsbudget van één van haar teamleden en ze...

Mijn eigenste kluppie – over ruimte voor nieuwe dingen

De foto waar ik naar kijk is genomen in de zomer van 2012. Ik zoom in op de brede lach van man achter de blonde hoofden en petten van onze dochters en van mij. Knallend groen en olifanten grijs op de achtergrond. Een foto van ons gezin in de jungle van Cambodja. De...

Je ziet ze niet als je ze het meest nodig hebt – hulpbronnen

Het is vandaag dag 28 van het The 100 Day Project en ik doe mee.100 dagen waarin ik iedere dag tijd besteed aan iets wat belangrijk voor me is, maar waar ik niet aan toe kom. Doen wat belangrijk is, schreef ik in dit blog, dat is leiderschap. Barbara...

Je las een blog van mij, Alice Wiegers. Leuk als je reageert of mijn blog deelt.

Wil jij je leiderschap ontwikkelen? Dit kan ik doen voor jou:


Teamcoaching – lastige kwesties durven delen, meer openheid en energie in je team.
Individuele coaching – leiderschap op jouw manier, met de impact die jij wilt.
Training Heldere Grenzen – versterk het fundament onder je leiderschap. Verbind je kracht met wijsheid.

En verder:
Wie is Alice?
Wat klanten zeggen

Wil je 1 x per maand een blog van mij in je inbox?
Schrijf je hier in en je krijgt een videoserie kado:

The form you have selected does not exist.

Share This